Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Μήπως είστε τύπος nocebo;


 Η ζωή είναι ωραία, γιατί να την ταράζετε με ανύπαρκτες απειλές, άγχος και ανασφάλεια; Δείτε την αλλιώς κι απελευθερωθείτε. Το φαινόμενο placebo το γνωρίζουμε καλά. Εδώ κι έναν αιώνα έχει μελετηθεί συστηματικά και φαίνεται να αποδίδει. Τα φάρμακα γίνονται μαγικά κι ένα σκεύασμα, για παράδειγμα από ζάχαρη και αλεύρι μπορεί να μας θεραπεύσει και μόνο επειδή το πιστεύουμε. Η πίστη όμως έχει και την αρνητική της πλευρά. Και σ΄ αυτήν ακριβώς την πλευρά βρίσκεται το nocebo, που παραδόξως βιώνουμε σχεδόν όλοι σε καθημερινή βάση…
Πιστεύω πως θα με βλάψει…
«Το φαινόμενο nocebo είναι ακριβώς το ίδιο με το φαινόμενο placebo μόνο που λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή το ίδιο φαινόμενο το βλέπεις από τη μια πλευρά σαν placebo και από την άλλη πλευρά σαν nocebo. Απ΄ τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει (placebo) ένα φάρμακο και από την άλλη ότι θα μας βλάψει (nocebo) ένα φάρμακο και γενικότερα μια ενέργεια, μια κίνηση, μια επαφή, οτιδήποτε. Σαν nocebo το φαινόμενο δεν είναι πολύ γνωστό. Θα σας πω όμως απλά πράγματα που είναι γνωστά, αλλά δεν ξέρουμε ότι οφείλονται στο nocebo.
Παράδειγμα, η μαύρη μαγεία, το κακό μάτι, καταστάσεις όπου κανείς υποθέτει ότι αισθάνεται άσχημα επειδή κάποιος του έχει κάνει κάτι. Αυτή είναι μια τυπική, καθημερινή νεοελληνική εκδήλωση του nocebo. Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική. Απλά τι συμβαίνει; Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε».
Προκαλούμε τη μοίρα μας;
Το nocebo είναι μέρος της καθημερινότητάς μας Σχεδόν κανείς δεν ξεφεύγει από την επίδρασή του. «Βέβαια, κανείς δεν θέλει εύκολα να παραδεχτεί ότι υπάρχει. Το κρύβουμε στη ζωή μας. Δεν λέμε ότι μόνοι μας προκαλέσαμε την συμφορά, την αναποδιά, ένα δυσάρεστο συναίσθημα, θέλουμε πάντα να φταίνε οι άλλοι γύρω μας, τρίτοι παράγοντες, το σύστημα, η μόλυνση, τα κινητά.
Και μια που μιλάμε για κινητά, να σας πω το κλασικό φαινόμενο των τελευταίων ετών: όλοι γκρινιάζουνε και λένε ότι τα κινητά ψήνουν τον εγκέφαλο, δημιουργούν καρκίνο, κάνουν το ένα κάνουν το άλλο. Έχει κατ΄ επανάληψη μετρηθεί και έχει αποδοθεί η όποια ισχύς τους στο φαινόμενο nocebo. Διότι πλέον με όλη αυτή την πλύση εγκεφάλου έχει πιστέψει ο κόσμος ότι το κινητό βλάπτει. Λέει κάποιος: έχω πονοκέφαλο γιατί μίλαγα μισή ώρα στο κινητό. Ναι, μπορεί να έχει πονοκέφαλο αλλά δεν φταίει το κινητό. Μπορεί να φταίει η νοητική προσπάθεια, το περιεχόμενο της κουβέντας, ένας τσακωμός, μπορεί να κρυολόγησε γιατί ήταν στο μπαλκόνι εκείνη την ώρα, μπορεί να φταίνε χίλιοι παράγοντες, αλλά οπωσδήποτε δεν φταίει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Αν πιστεύω ότι μια σχέση θα με βλάψει, ε στο τέλος θα την κάνω τη σχέση αυτή να με βλάψει και θα τον χωρίσω τον ή την. Αν πιστεύω ότι αυτός ο πρωθυπουργός είναι κακός και θα μας βλάψει, θα πιστεύω ότι έπαθα τα δεινά μου εξαιτίας αυτού του πρωθυπουργού. Ό, τι πιστεύουμε, το παθαίνουμε».
Πιο ευπαθείς οι αγχώδεις
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο επιρρεπείς στο φαινόμενο nocebo. Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι αγχώδεις τύποι. Κι αυτό έχει μετρηθεί με επιστημονικό τρόπο. «Πιο ευπαθείς είναι οι πάσχοντες από την αγχώδη διαταραχή. Ο Λόγος; Πολύ απλός.
Στον Αστερίξ οι Γαλάτες περίμεναν να τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι. Αυτό είναι το άγχος, η προσδοκία ενός δυσάρεστου επικείμενου συμβάντος. Το να περιμένεις ότι κάτι θα στραβώσει, θα σπάσει, θα χαλάσει, δεν θα συμβεί όπως τόχεις προγραμματίσει. Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλους σωματικούς και διανοητικούς παράγοντες- συμπτώματα. Άρα όσοι έχουν άγχος περισσότερο ή λιγότερο περιμένουν να συμβούν τα χειρότερα σε κάποιους τομείς της ζωής τους. Όταν λοιπόν περιμένεις να συμβεί το χειρότερο, τότε θα συμβεί και θα το αποδώσεις στην επίδραση του φαρμάκου που σου έδωσε ο γιατρός, στο καυσαέριο, στο σύμπαν, κάπου».
Και η ζάχαρη φέρνει παρενέργειες ...
«Ο χειρότερος εχθρός στη θεραπεία του αγχώδους ασθενούς είναι ο ίδιος ο ασθενής με την ανησυχία που έχει σχετικά με το φάρμακο που θα του γράψεις. Αυτό είναι που συμβαίνει συχνά και μας απελπίζει καμιά φορά. Υπάρχουν ασθενείς που λένε ότι νιώθουν ζαλάδες, πονοκεφάλους, έχουν αϋπνίες, τρεμούλες, ακούν περίεργα, χωρίς να υπάρχουν τέτοιες παρενέργειες στο φάρμακο που τους χορηγείς. Απλά θεώρησαν πολύ φυσικό να τους συμβεί το δυσάρεστο αφού λόγω του άγχους έχουν την τάση να περιμένουν τα δυσάρεστα – αυτό, άλλωστε, είναι η πάθησή τους – και τελικά τους συμβαίνουν, έχοντας πραγματικά συμπτώματα ή πραγματικό πόνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ψεύτες, υποφέρουν πραγματικά. Nocebo είναι και το να μην πάρεις τίποτα, να σου δώσω λίγη ζάχαρη πλασμένη με αλεύρι να σε πείσω ότι αυτό είναι ένα χάπι που θα σου κάνει καλό κάπου, και συ να αρχίσεις να έχεις παρενέργειες από τη ζάχαρη».
Μη διαβάζετε τη λίστα με τις παρενέργειες
Μπορεί να ακούγεται παράλογο αλλά πολλοί ψυχίατροι συμφωνούν με την άποψη να μην διαβάζουμε τη λίστα με τις παρενέργειες που έχει φάρμακο εφόσον μας το έχει χορηγήσει γιατρός κατόπιν διερεύνησης της πάθησής μας. «Συμβαίνει συχνά κάποιος να έχει διαβάσει το χαρτί με τις παρενέργειες και να έχει επηρεαστεί. Αυτό είναι μια σοβαρή συζήτηση που έχουμε στην ψυχιατρική και μια μόνιμη γκρίνια μας ότι είναι μεγάλο λάθος να δίνεις για παράδειγμα σε μεσογειακούς λαούς το φάρμακο μαζί τη λίστα με τις παρενέργειες – που έγραψαν οι δικηγόροι της εταιρίας για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Στην Αγγλία και σε άλλες χώρες τα φάρμακα δεν συνοδεύονται από λίστα παρενεργειών».
Άγνωστες δυνάμεις
Ο κ. Δασκαλόπουλος χαρακτηρίζει το nocebo, αλλά και το placebo φαινόμενα συναρπαστικά και μαγικά, που αποδεικνύουν ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε δυνάμεις είτε για το καλό είτε για το κακό. «Πολύς κόσμος πάει στον γιατρό με την ελπίδα ότι θα γίνει καλά, παίρνει το φάρμακο με την ελπίδα ότι θα τον θεραπεύσει και πάει καλά. Δεν μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε πόσο τοις % βοηθάει το φάρμακο και πόσο τοις % βοηθάει ο ασθενής γιατί συντονίζει όλο του τον εαυτό, το σύστημά του προς τη θεραπεία. Άλλοι πάλι συντονίζονται προς την καταστροφή. Γεννιούνται και πιστεύουν ότι όλα θα πάνε στραβά και θα πάνε στραβά ό, τι κι αν τους δώσεις».
Ένα πειστικό πείραμα
Έχουν γίνει αρκετά πειράματα για το φαινόμενο nocebo. Ένα χαρακτηριστικό πραγματοποιήθηκε πέρσι στην Ιταλία, με εθελοντές από τρεις πόλεις στο βορά, τον νότο και τα κεντρικά της χώρας. Τρεις ψυχίατροι- ερευνητές συντόνισαν τις προσπάθειές τους δίνοντας σε 90 συνολικά άτομα ένα χάπι λέγοντας τους ότι θέλουν να μελετήσουν τις επιδράσεις του στην δηλητηρίαση. «Το χάπι ήταν εικονικό, αδρανές ας πούμε ένα ψίχουλο βουτηγμένο σε ζάχαρη. Είπαν λοιπόν στους εθελοντές ότι ενδεχομένως να είχαν κάποιες παρενέργειες, όπως εμετό. Λοιπόν, χοντρικά ο 1 στους 3 επηρεάστηκε και έκανε όντως εμετό».
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο;
«Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάπως πιο προχωρημένα πειράματα κατανόησης για να μάθουμε τι συμβαίνει στις βαθύτερες στιβάδες του εγκεφάλου. Ωστόσο, είμαστε σε μαύρα μεσάνυχτα ως προς τη μοριακή εξήγηση του φαινομένου και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γενικά πράγματα ότι δηλαδή:
Ως προς το placebo, ως προς τη θετική εξέλιξη μιας υποβολής, μιας πίστης, παίζει ρόλο το σύστημα των ενδορφινών, των ενδογενών οπιούχων, που εκκρίνονται στον εγκέφαλο. Είναι ένα σύστημα που εκκρίνει καναβινοειδή ακριβώς ίδια μ΄ αυτά που έχει η μαριχουάνα, που σημαίνει ότι όταν έχουμε έντονη άσκηση, οργασμό, θρησκευτική έκσταση, ή βαθιά πίστη σε κάτι, το απολαμβάνουμε στον εγκέφαλο, αφού εκκρίνονται αυτές οι ουσίες.

Ως προς το nocebo, ενεργοποιείται ένας νευροδιαβιβαστής, η χολοκυστεϊνη, η οποία προάγει την αίσθηση του πόνου και γενικότερα μιας δυσφορίας».

Η μαγική λέξη
Στα φαινόμενα placebo και nocebo κρύβεται πάντα μια πανάρχαια και μυστηριώδης λέξη: η υποβολή. «Με άλλα λόγια η ύπνωση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δυνάμεις που είτε ενεργοποιούνται είτε νεκρώνουν κάτω από την πίεση του περιβάλλοντος. Δηλαδή εντέλει και το χαρτάκι με τις παρενέργειες και ο φίλος που θα μας μιλήσει και θα μας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά όλα αυτά είναι περιβάλλον. Και φαίνεται ότι έχουμε μέσα μας τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε πολύ έντονα ως προς το περιβάλλον, αγνοώντας το ίδιο το περιβάλλον και υπακούοντας τυφλά σ΄ αυτό που ο εγκέφαλος θα ερμηνεύσει σαν περιβάλλον.
Κάπου στο βάθος του μυαλού αυτού που έχει απομονώσει ένα σύμπτωμα ή ένα πρόβλημα και το παρουσιάζει, θα βρούμε τον υπεύθυνο που του το έβαλε στο κεφάλι. Θάναι οι γονείς, τα αδέλφια, θάναι κάποιος που στην παιδική ηλικία έπαιξε σημαντικό ρόλο γι΄ αυτόν, θείος, παπάς, παππούς, φίλος, δάσκαλος, πάντως είναι σίγουρο ότι πάντα φτάνουμε και βρίσκουμε τον υπαίτιο».
Πώς ριζώνουν οι βλαβερές ιδέες
Πώς γίνεται όμως να μας υποβάλλουν ιδέες και πεποιθήσεις, άνθρωποι που μπορεί όχι μόνο να μην τους εμπιστευόμαστε απόλυτα αλλά ακόμα και να τους αντιπαθούμε; «Θα το παρομοιάσω με το σύμπαν. Σήμερα πια πιστεύουμε ότι τα ουράνια σώματα απλά κυλάνε μέσα σ΄ έναν ήδη καμπυλωμένο χωροχρόνο, όσο δύσκολο κι αν είναι να το συλλάβουμε αυτό. Δηλαδή τα βαρυτικά φαινόμενα στους πλανήτες συμβαίνουν γιατί ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος και είναι ο δρόμος με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.
Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι γιατί μας βολεύει, τότε ο δρόμος για να διεισδύσει μέσα στο πολύπλοκο σύστημα πεποιθήσεων και αξιών που έχουμε, είναι ανοιχτός. Αν μια ιδέα είναι πρόσφορη θα μπει και θα ριζώσει χωρίς αντίσταση. Αν είμαστε δεκτικοί, δηλαδή ήδη το μυαλό μας είναι καμπυλωμένο σ΄ αυτήν την τροχιά, εύκολα θα δεχτεί οτιδήποτε θέλει να γεννηθεί πάνω σ΄ αυτήν καμπυλότητα, πάνω σ΄ αυτό το αυλάκι που είναι χαραγμένο από την παιδική μας ηλικία.
Αυτό κάνουμε στην ψυχοθεραπεία, προσπαθούμε να βρούμε ποια είναι αυτά τα άσχημα μονοπάτια που είναι χαραγμένα και επιτρέπουν να κατηφορίζουν μέσα στα ανθρώπινα πλάσματα, δεκαετίες μετά, βλαβερές ιδέες και παράλογα συμπτώματα».
Μπορούμε να προστατευθούμε από το nocebo;
«Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς τις παγίδες του πολιτισμού. Δεν θα μπορούσα εύκολα να πω τρόπους για να αποφύγει κανείς το nocebo, είναι μια ολόκληρη στάση ζωής. Να μην επιτρέπεις να περνάει μέσα σου το οτιδήποτε άκριτα. Στην ουσία όσο περισσότερο διαβασμένος είναι κανείς και ψαγμένος σε πολλούς νοητικούς χώρους, τόσο πιο δύσκολο είναι να περάσει μέσα του κάτι το οποίο θα τον βλάψει. Αντίθετα, ένας που είναι σχεδόν πρώτη ύλη, αδιάβαστος, μπορεί πιο εύκολα να τρομάξει από καταστάσεις που θα του φέρουν στην πραγματικότητα και μια αντίδραση καταστροφική, ένα φαινόμενο nocebo. Η γνώση είναι δύναμη. Η πολύπλευρη και βαθιά γνώση σε πολλά θέματα υπερασπίζει τον άνθρωπο απέναντι στον πολιτισμό. Αλλά ποτέ δεν θα είναι κανείς τόσο ισχυρός ώστε να μην επιτρέψει σε τίποτα να τον βλάψει. Πάντα το φαινόμενο nocebo θα ασκεί την επιρροή του όσο υπάρχει η έννοια του πολιτισμού. Γιατί πολιτισμός σημαίνει ντρεσάρισμα, απαγορεύσεις, και κανόνες για να ζήσουμε ομαδικά».
Μερικές χρήσιμες συμβουλές κατά του NOCEBO
  1. Μετριάστε το άγχος και δείτε πιο θετικά τη ζωή
  2. Αν δεν καταφέρνετε να παλέψετε αποτελεσματικά αγχώδεις καταστάσεις και βλέπετε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν απευθυνθείτε σ΄ έναν ειδικό. Με την κατάλληλη ψυχιατρική θεραπεία θα απαλλαχτείτε από τα συμπτώματα.
  3. Αποφύγετε να διαβάζετε τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις στα φάρμακα που χρησιμοποιείτε, εφόσον σας τα έχει χορηγήσει κάποιος ειδικός.
  4. Ξεριζώστε αρνητικές πεποιθήσεις και ιδέες για να μην σας επηρεάζουν άνθρωποι και περιβάλλον χωρίς φιλτράρισμα. Αν δεν μπορείτε μόνοι γι΄ αυτό υπάρχουν οι κατάλληλες ψυχοθεραπείες.
Άρθρο για το φαινόμενο Nocebo στο περιοδικό ΑΡΜΟΝΙΑ

by vneos1987.blogspot

Τελικά… τι θέλουν οι άντρες και τι οι γυναίκες;

Μία φορά κι έναν καιρό ήταν ο Mr Caveman και η Mrs Cavewoman! O Caveman κυνηγούσε για να φέρει τροφή στην οικογένειά του και την προστάτευε από τις διάφορες απειλές. Η Cavewoman συνέλλεγε, ανέτρεφε τα παιδιά της και ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια της σπηλιάς της όταν ο Caveman έλλειπε για κυνήγι! 
Για να μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματικοί στους ρόλους τους, τόσο το σώμα τους όσο και ο εγκέφαλος, στην πορεία της εξέλιξής τους, προσαρμοζόταν ανάλογα με τις απαιτήσεις. Έτσι οι άντρες έγιναν πιο ψηλοί, πιο μυώδεις και δυνατοί ενώ η σωματική εξέλιξη των γυναικών ήταν ανάλογη των δραστηριοτήτων τους. Ομοίως, οι εγκεφαλικές δομές ανδρών και γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης επί εκατομμύρια χρόνια, έχοντας ως αποτέλεσμα τα δύο φύλα να επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τις πληροφορίες, να σκέφτονται και να πιστεύουν διαφορετικά πράγματα και να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προτεραιότητες και συμπεριφορές.
Από τα τέλη του ’80 πληθώρα ερευνών για τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και τον τρόπο λειτουργίας των εγκεφάλων τους, επιβεβαίωσαν ότι ο εγκέφαλος και οι ορμόνες που κυκλοφορούν στο σώμα των ανθρώπων υπαγορεύουν τον τρόπο σκέψης αλλά και την συμπεριφορά τους, ενώ αυτή ενισχύεται από την κοινωνική διαπαιδαγώγηση (π.χ. στα κοριτσάκια αγοράζουμε κούκλες, τους μιλάμε τρυφερά και τα αποκαλούμε όμορφα, ενώ στα αγοράκια αγοράζουμε αυτοκινητάκια και στρατιωτάκια, τους μιλάμε με δυνατή φωνή και τα αποκαλούμε δυνατά!).
Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης στην καθημερινή μας συμβίωση με το αντίθετο φύλο; Τι θέλουν τελικά οι άντρες και τι οι γυναίκες; Τι λένε οι μεν και τι ακούν οι δε;
Ας αρχίσουμε με έναν οικείο διάλογο:
Γιώργος: Που είναι το τυρί;
Μαρία: Στο ψυγείο!
Γιώργος: Εκεί ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τίποτα!
Μαρία: Μα εκεί το έβαλα πριν λίγο!
Γιώργος: Είσαι σίγουρη; Δεν υπάρχει τυρί στο ψυγείο!
Εισβάλλει η Μαρία στην κουζίνα και με μία απλή κίνηση εμφανίζει το τυρί από το ΨΥΓΕΙΟ!!!
ΕΞΗΓΗΣΗ:Οι γυναίκες (ως εξέλιξη της Cavewoman – φύλακας της σπηλιάς της) έχουν αναπτύξει ευρύτερη περιφερειακή όραση (45ο δεξιά-αριστερά) με αποτέλεσμα να μπορούν να δουν σχεδόν όλο το περιεχόμενο του ψυγείου με μία κίνηση, ενώ οι άνδρες (ως εξέλιξη του Caveman – κυνηγός, ο οποίος στοχεύει στο θήραμα) έχουν αναπτύξει καλύτερη μακρινή όραση σε στενότερο πεδίο, οπότε δυσκολεύονται να δουν πράγματα σε μικρή απόσταση, κάτι που για να το επιτύχουν χρειάζεται να γυρίζουν το κεφάλι δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω καθώς ψάχνουν.
Και συνεχίζοντας τον διάλογο…
Μαρία: Ορίστε το τυρί και Μη μου μιλάς εμένα με αυτόν τον τόνο!
ΕΞΗΓΗΣΗ:Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις διάφορες μεταβολές της έντασης και της οξύτητας του τόνου φωνής κάτι που τους δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνονται τις συναισθηματικές αλλαγές του συνομιλητή τους. Επίσης οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να μεταβιβάζουν με ταχύτητα από το ένα ημισφαίριο στο άλλο πληροφορίες , οπότε τους παρέχεται μεγάλη ευχέρεια στην πρόσληψη και ερμηνεία προφορικών, οπτικών και άλλων σημάτων. (Στην πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία η γλώσσα του σώματος καλύπτει το 70% της επίδρασης του μηνύματος, ο τόνος φωνής το 20-30% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τις λέξεις.)
Ενώ ο Γιώργος έχει αρχίσει να παρακολουθεί την αγαπημένη του εκπομπή η Μαρία συνεχίζει να του παραπονιέται, διαβάζοντας ταυτόχρονα μία συνταγή για κέικ και ψάχνοντας να βρει τα υλικά από το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας!
ΕΞΗΓΗΣΗ:Στον γυναικείο εγκέφαλο υπάρχουν δύο περιοχές που αντιστοιχούν στον λόγο. Η μία εντοπίζεται στο πρόσθιο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και η άλλη εντοπίζεται στο δεξιό ημισφαίριο. Το ότι οι γυναίκες έχουν κέντρα λόγου και στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια τις κάνει καλύτερες στην ομιλία. Ταυτόχρονα επειδή το κέντρο λόγου είναι εντοπισμένο σε συγκεκριμένες περιοχές , ο υπόλοιπος εγκέφαλος είναι ελεύθερος να καταπιαστεί με άλλες ασχολίες, δίνοντας της την δυνατότητα να μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Σε αυτή την ικανότητα της γυναίκας βοηθούν και τα οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες), τα οποία ωθούν τα νευρικά κύτταρα να δημιουργήσουν περισσότερες συνάψεις μέσα στον εγκέφαλο και μεταξύ των δύο ημισφαιρίων.
Κάποια στιγμή η Μαρία συνειδητοποιεί ότι ο Γιώργος δεν ανταποκρίνεται σε όσα του λέει, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί την αγαπημένη του εκπομπή!!
ΕΞΗΓΗΣΗ: Ο αντρικός εγκέφαλος είναι διαμορφωμένος για ένα πράγμα τη φορά, επειδή έχει λιγότερες συνεκτικές ίνες μεταξύ αριστερού και δεξιού ημισφαιρίου και πιο κατατετμημένο εγκέφαλο.
Αφού έχει περάσει η ώρα και τα πράγματα έχουν ηρεμήσει η Μαρία αποφασίζει να μιλήσει στον Γιώργο για την μέρα της:
Μαρία: Σήμερα η μέρα άρχισε άσχημα από το πρωί. Έκανε περισσότερο κρύο από αυτό που υπολόγιζα και δεν είχα μαζί μου κάτι πιο χοντρό να φορέσω
Γιώργος: (την διακόπτει) Αυτές τις μέρες είναι καλό να έχεις μαζί σου κάτι, είδα χτες στις ειδήσεις ότι ο καιρός μάλλον θα συνεχίσει έτσι!
Εκείνος σκέφτεται: Ωραία της έλυσα το πρόβλημα
Εκείνη σκέφτεται: Μα γιατί με διακόπτει και δεν κάθεται να ακούσει;
Μαρία: …κι όταν πήγα στο αυτοκίνητο είδα ότι πάλι έχει ανάψει το λαμπάκι της βενζίνης και έπρεπε να ψάξω για…
Γιώργος: (την διακόπτει)Δεν είναι ανάγκη να σε ειδοποιεί το λαμπάκι, σου έχω πει να βάζεις βενζίνη κάθε τόσο ώστε να μη χρειάζεται να τρέχεις πάντα τελευταία στιγμή.
Εκείνος σκέφτεται: Το δεύτερο πρόβλημα που της λύνω… μα καλά γιατί δεν βάζει το μυαλό της να δουλέψει; Είμαι υποχρεωμένος να της λύνω όλα τα προβλήματα;
Εκείνη σκέφτεται: Μα γιατί με διακόπτει και δεν κάθεται να ακούσει; Αγνοεί τις διακοπές του και συνεχίζει…
ΕΞΗΓΗΣΗΗ γυναίκα σκέφτεται δυνατά κι αυτό το θεωρεί μία μορφή επικοινωνίας, έκφραση φιλίας, εμπιστοσύνης κτλ. Ο άντρας νομίζει ότι του δίνει μία λίστα με προβλήματα τα οποία καλείται να λύσει, έτσι αγχώνεται, εκνευρίζεται ή προσπαθεί να της βρει λύση και να της πει τι να κάνει. Για να υπάρξει εποικοδομητική συζήτηση σε αυτή την περίπτωση ο Γιώργος πρέπει να καταλάβει ότι όταν η Μαρία μιλάει δεν θέλει λύσεις, θέλει απλά να εκθέσει και να μοιραστεί τις σκέψεις της. Γενικότερα, οι γυναίκες στην επικοινωνία τους έχουν μεγαλύτερη ροή πληροφοριών, θίγοντας πολλά θέματα ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας πολλές φορές τον έμμεσο λόγο. Οι άντρες, από την άλλη, κάνουν μικρές προτάσεις, καλύτερα δομημένες, αρχίζοντας με μία απλή εισαγωγή, στην συνέχεια λένε με σαφήνεια αυτό που θέλουν και καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα.
Αφού η Μαρία παρατηρεί λίγο καλύτερα τον Γιώργο συνειδητοποιεί ότι φαίνεται κάπως προβληματισμένος. Ενώ τον ρωτάει τι έχει εκείνος αποφεύγει την απάντηση…
ΕΞΗΓΗΣΗ: Όταν ο άνδρας είναι θυμωμένος ή στεναχωρημένος, κλίνεται στον εαυτό του και γίνεται απόμακρος, επειδή είναι από την φύση του καχύποπτος, αμυντικός και κρύβει την συναισθηματική του κατάσταση για να διατηρήσει τον έλεγχο («οι άντρες δεν κλαίνε» – κοινωνική διαπαιδαγώγηση). Όταν η γυναίκα προσπαθεί να πείσει τον άντρα να μιλήσει για τα αισθήματά ή τα προβλήματά του, εκείνος αντιστέκεται γιατί το εκλαμβάνει ως κριτική ή νομίζει ότι δεν τον θεωρεί ικανό. Η γυναίκα συζητά τα προβλήματά της για να ανακουφιστεί από το στρες. Αλλά θέλει να την ακούσουν όχι να της λύσουν το πρόβλημα. Όταν ο άντρας βρίσκεται υπό πίεση και προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημά του χρησιμοποιεί το δεξί του εγκεφαλικό ημισφαίριο για να βρει λύση ενώ σταματά να το χρησιμοποιεί για να ακούει και να μιλά – ένα πράγμα την φορά!
Την επόμενη μέρα η Μαρία με τον Γιώργο έχουν προγραμματίσει να βγουν για ψώνια. Αποφασίζουν να οδηγήσει η Μαρία. Στο αυτοκίνητο ακούγονται οι γνωστοί διάλογοι:
Γιώργος: Πρόσεχε τον άνθρωπο στα αριστερά σου…(φρεναρίσματα)…καλά δεν με ακούς; Σου είπα να προσέξεις αριστερά όχι να πας κατά πάνω του!
Μαρία: Μα…νόμιζα ότι μου έλεγες να προσέξω από την άλλη μεριά!
Γιώργος: Στρίψε στα 200 μέτρα, δεξιά έτσι θα γλιτώσουμε την κίνηση.
Μαρία: Εννοείς από το περίπτερο που βλέπω μπροστά;
ΕΞΗΓΗΣΗ: Οι γυναίκες χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου, γι’αυτό πολλές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τη δεξιά από την αριστερή μεριά. Αντίθετα, επειδή οι άντρες χρησιμοποιούν είτε το δεξί είτε το αριστερό ημισφαίριο, εντοπίζουν πιο εύκολα τη δεξιά από την αριστερή μεριά. Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μειώνουν την χωρική αντίληψη της γυναίκας ενώ τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ενισχύουν την ευφράδεια της και τις λεπτές κινητικές της ικανότητες. Έρευνες δείχνουν ότι ενώ ο εγκέφαλος των κοριτσιών αντιλαμβάνεται τέλεια τις δύο διαστάσεις, των αγοριών έχει την ικανότητα να βλέπει και την Τρίτη διάσταση (από την ηλικία των 4 ετών κιόλας). Στους άνδρες η συγκεκριμένη εγκεφαλική λειτουργία εντοπίζεται σε 4 σημεία του πρόσθιου δεξιού εγκεφαλικού ημισφαιρίου, ενώ οι γυναίκες δεν έχουν συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου για τη χωρική ικανότητα. Η χωρική ικανότητα επιτρέπει στον άντρα να περιστρέφει νοερά τον χάρτη και να καταλάβει ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσει, ενώ η περιοχή αυτή του εγκεφάλου μπορεί να αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες. Αυτό τους δίνει καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού. Οι γυναίκες για να βρουν τον δρόμο τους αναζητούν σημάδια.
Επιτέλους έφτασαν στα μαγαζιά… ο Γιώργος ξέρει ακριβώς τι θέλει να αγοράσει ενώ η Μαρία σταματάει σε κάθε βιτρίνα και δοκιμάζει παπούτσια, ρούχα, καλλυντικά,… Σε λίγο ο Γιώργος χάνει την υπομονή του και αρχίζει να διαμαρτύρεται…
ΕΞΗΓΗΣΗ: Για τις γυναίκες τα ψώνια σημαίνουν: κουβέντα, αναζωογόνηση, χαλάρωση. Δεν χρειάζονται έναν συγκεκριμένο σκοπό ή πρόγραμμα. Για τον άνδρα τα ψώνια έχουν έναν αντικειμενικό σκοπό (χρειάζομαι ένα παντελόνι γιατί το προηγούμενο χάλασε), ένα στόχο να πετύχει (αγορά παντελονιού) και χρήση αυτού (να το φορέσει). Η γυναίκα δοκιμάζει ρούχα γιατί αυτό ταιριάζει με την λειτουργία του εγκεφάλου της – ένα ευρύ φάσμα συγκινήσεων και αισθημάτων που το καθένα αντικατοπτρίζεται με ένα διαφορετικό ρούχο ή αντικείμενο. Τα ρούχα του άντρα αντικατοπτρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου του – είναι προβλέψιμα, συντηρητικά και πρακτικά. Ο καλοντυμένος άντρας έχει μία γυναίκα που ψωνίζει γι’αυτόν αφού δεν μπορεί να ξεχωρίσει αρκετά από τα χρώματα ή να κάνει τους κατάλληλους συνδυασμούς!!! Γιατί, όμως ο άνδρας, αναφέρει τα βασικά χρώματα: κόκκινο, μπλε, πράσινο, ενώ μία γυναίκα: εκρού, τιρκουάζ, σωμών, λιλά κοκ; Τα μάτια είναι μία προέκταση του εγκεφάλου στο εξωτερικό του κρανίου. Ο αμφιβληστροειδής στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού περιέχει 130 εκατομμύρια ραβδιοφόρα κύτταρα που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς και διακρίνουν το άσπρο από το μαύρο και 7 εκατομμύρια κωνιοφόρα κύτταρα που διακρίνουν τα χρώματα. Τα κωνιοφόρα κύτταρα παρέχονται από το χρωμόσωμα Χ. οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, με αποτέλεσμα να διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλία κωνιοφόρων από τους άντρες κι έτσι περιγράφουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χρώματα.
Μετά από όλα αυτά, θα μπορέσει η Μαρία να ζήσει αρμονικά κι ευτυχισμένα με τον Γιώργο;
Η απάντηση είναι θετική αφού οι σχέσεις αντρών και γυναικών λειτουργούν παρά τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει κατανοητό ότι οι σχέσεις κλυδωνίζονται όταν άντρες και γυναίκες αδυνατούν να κατανοήσουν τις βιολογικές διαφορές τους και ο ένας περιμένει από τον άλλον να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του!

by vneos1987.blogspot

Rocky Balboa Μια εμπνευσμένη ομιλία του...


Κάπου στην πορεία άλλαξες σταμάτησες να είσαι εσύ. Άφησες ανθρώπους να σου χώσουν ένα δάχτυλο στη μούρη σου και να σου πουν δεν είσαι καλός και όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, άρχισες να ψάχνεις για δικαιολογίες ,κάποιον να κατηγορήσεις σαν μια μεγάλη σκιά . Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που ήδη γνωρίζεις . Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος, είναι ένα πολύ κακό και μοχθηρό μέρος. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρός είσαι, θα σε ρίξει κάτω και θα σε κρατήσει εκεί για πάντα εάν τον αφήσεις...Ούτε εγώ , ούτε εσύ ,ούτε κανένας,δεν χτυπάει όσο δυνατά χτυπά η ζωή . Δεν έχει σημασία πόσο δυνατά χτυπάς, αλλά πόσα χτυπήματα θα αντέξεις!!! και να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά , πόσο αντέχεις για να συνεχίσεις μπροστά. Έτσι μόνο κερδίζεις . Αν ξέρεις τι αξίζεις , βγες έξω και διεκδίκησε το!!! Άλλα πρέπει να είσαι πρόθυμος να δεχτείς τα χτυπήματα .Όχι δεν τα κατάφερες εξαιτίας του ενός και του άλλου . Αυτό το κάνουν οι δειλοί , κι εσύ δεν είσαι! Είσαι καλύτερος από αυτό ! Θα σ'αγαπάω πάντα ότι και εάν γίνει. Είσαι ο γιος μου , αίμα μου. Είσαι το καλύτερο πράγμα στην ζωή μου. Άλλα εάν δεν πιστέψεις στον εαυτό σου.... δεν θα έχεις ζωή ...

by vneos1987.blogspot

Γιατί οι άνθρωποι αποφεύγουν την αλήθεια για τον εαυτό τους.

Η γνώση μπορεί να είναι δύναμη, αλλά όταν πρόκειται για την γνώση σχετικά με τον εαυτό μας, η άγνοια μπορεί να είναι και ευτυχία.
Οι κωμικές σειρές για να μας κάνουν να γελάμε αξιοποιούν μια πολύ απλή παράμετρο της ανθρώπινης ψυχολογίας . Το σκηνικό που διαμορφώνουν είναι κάπως έτσι: Ο πρωταγωνιστής λέει : “Ποτέ δεν θα έθετα σε αμφιβολία τις ηθικές αρχές μου προκειμένου να κερδίσω χρήματα”. Στη συνέχεια, του δίνεται η δυνατότητα να καταπατήσει τις ηθικές αρχές του για τα χρήματα … και δίχως δεύτερη σκέψη το κάνει.
Το αστείο δεν προκύπτει μόνο από την υποκρισία αλλά επιπλέον και από την άγνοια του πρωταγωνιστή ότι υποκρίνεται .
Παρακολουθώντας την παραπάνω σκηνή πιστεύουμε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ανθρώπινης ψυχολογίας, και θεωρούμε ότι πρόκειται απλώς για ένα αστείο. Όμως, πρόκειται για ένα απολύτως ρεαλιστικό παράδειγμα για το πώς οι άνθρωποι αποφεύγουν την αλήθεια για τον εαυτό τους.
Πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό ‘Review of General Psychology, Sweeny et al. (2010) αναφέρει τους τρεις κύριους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν την άγνοια για πολλά θέματα:
Μπορεί να προκύψει αλλαγή στα πιστεύω (τις πεποιθήσεις). Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις πεποιθήσεις τους, και όχι αυτές που τους διαψεύδουν.
Μπορεί ν’ απαιτηθεί να προβούμε σε ανεπιθύμητες ενέργειες. Για παράδειγμα, αναφέροντας στο γιατρό για περίεργα συμπτώματα που έχουμε, μπορεί να πει ότι πρέπει να υποβληθούμε σε επώδυνες εξετασεις. Οπότε, μερικές φορές θεωρούμε ότι είναι καλύτερα να μην γνωρίζουμε.
Μπορεί να μας προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.
Απέναντι σε αυτά τα αντικίνητρα , υπάρχουν θετικά κίνητρα όπως η περιέργεια και η ελπίδα για καλές ειδήσεις. Αν θα θελήσουμε να μάθουμε την αλήθεια ή να αποφύγουμε την πληροφόρηση, θα εξαρτηθεί από τις εξής παραμέτρους:
Προσδοκία. Το πιο προφανές και ίσως το πιο ισχυρό. Όσο περισσότερο ανησυχούμε ότι θα ακούσουμε άσχημα νέα, τόσο πιο μεγάλη προσπάθεια θα κάνουμε για να τα αποφύγουμε.
Έλλειψη ελέγχου. Όταν αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τον έλεγχο των συνεπειών, τότε δημιουργείται πιο ισχυρό κίνητρο για να αποφύγουμε την πληροφόρηση. Για παράδειγμα, όταν αυτό που θα μάθουμε μπορεί να αφορά μια πολύ άσχημη ασθένεια. Επειδή δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε, πιστεύουμε πως είναι καλύτερα να μην γνωρίζουμε την ύπαρξη της.
Έλλειψη πόρων. Όταν αισθανόμαστε ότι τη δεδομένη στιγμή (είτε λόγω έλλεψης χρόνου, είτε λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε λόγω άλλων λόγων) δεν μπορούμε να χειριστούμε επιτυχώς οδυνηρές πληροφορίες τότε είναι πιο πιθανό να τις αποφύγουμε.
Όταν η πληροφορία είναι δυσκολονόητη. Όοσ πιο δύσκολο είναι να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε κάποια πληροφορία, τόσο λιγότερο θέλουμε να μάθουμε.
Οπότε συχνά οι άνθρωποι κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν να μάθουν πράγματα για τον εαυτό τους, και μερικές φορές αυτό έχει λογική εξήγηση. Για παράδειγμα, γενετικές εξετάσεις μπορεί να σας δείξουν ότι έχετε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας όταν φτάσετε στην ηλικία των 70. Είναι αυτό μια χρήσιμη πληροφορία ή απλώς είναι κάτι που προσθέτει μία επιπλέον ανησυχία ; Εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι ‘αυτό, τότε πιθανώς είναι απλά μια πληροφορία που επιδεινώνει την ποιότητα της ζωής σας.
Άλλες φορές κάνουμε κακό στον εαυτό μας, αποφεύγοντας την πληροφόρηση. Όπως όταν αποφεύγουμε τις ιατρικές εξετάσεις για να μην μάθουμε κάτι δυσάρεστο.
Το μυστικό είναι να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες να αποφεύγουμε και ποιες να αναζητούμε. Δεν μπορούμε όμως να το γνωρίζουμε αυτό, αν δεν ενημερωθούμε για την πληροφορία. Από την άλλη, αν μάθουμε την πληροφορία μετά δεν γίνεται να την ξεχάσουμε. Φαύλος κύκλος δηλαδή.
Εύκολη απάντηση στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Απλώς να επισημανθεί ότι πολλές φορές η αποφυγή της γνώσης και της πληροφορίας είναι πολύ πιο ορθολογική στρατηγική, από ότι τουλάχιστον μπορεί να φαίνεται στην αρχή, για την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του κόσμου και της ζωής. Ισχύει δηλαδή το απλοϊκό: ‘όσα λιγότερα ξέρεις, τόσο λιγότερα έχεις για να ανησυχείς’.


Οπότε όταν γελάμε με τον υποκριτικό χαρακτήρα ενός πρωταγωνιστή μιας κωμικής σειράς, έμμεσα αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Όσο και αν δεν θέλουμε να μας το πουν και να το γνωρίζουμε, στο βάθος της καρδιάς μας όλοι γνωρίζουμε ότι είμαστε υποκριτές !



by vneos1987.blogspot

Μας εξιτάρει να μιλάμε για τον εαυτό μας

Η επιστήμη έχει πλέον αποδείξει αυτό που αντιλαμβάνονται οι νηπιαγωγοί, οι τηλεθεατές των reality show και οι καθολικοί ιερείς στις εξομολογήσεις: δεν μπορούμε να σταματήσουμε να μιλάμε για τον εαυτό μας. Μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ όμορφα.
Σε μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ πραγματοποίησαν μια σειρά πειραμάτων για να αξιολογήσουν πόσο αρέσει στους ανθρώπους να περιαυτολογούν, και για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

Στο ένα πείραμα παρακολούθησαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων στην μελέτη, ενώ αποκάλυπταν πληροφορίες για τον εαυτό τους ή ενώ σχολίαζαν και έκριναν την προσωπικότητα και τις απόψεις των άλλων. Σε ένα άλλο πείραμα, οι ερευνητές εξέτασαν αν οι συμμετέχοντες προτιμούσαν να απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό τους, τους άλλους ανθρώπους ή για ουδέτερα γεγονότα. Ανάλογα με το τι επέλεγαν, έπαιρναν ένα μικρό χρηματικό ποσό. Τέλος, σε μια άλλη μελέτη διερεύνησαν κατά πόσο οι άνθρωποι ήθελαν να μοιράζονται τις απαντήσεις τους με άλλους ή να τις κρατούν για τον εαυτό τους.
Σε όλα τα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: Μας εξιτάρει να μιλάμε για τον εαυτό μας.
Στη δημοσίευση της μελέτης αναφέρεται ότι αυτός είναι ο λόγος που κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ξοδεύουμε το 40% του χρόνου μιλώντας για τον εαυτό μας. Η χημεία του εγκεφάλου μας οδηγεί σ’ αυτό. Η σάρωση fMRI στο πείραμα που οι συμμετέχοντες μιλούσαν για τον εαυτό τους, έδειξε ότι ενεργοποιούνταν τα «κέντρα ανταμοιβής» του εγκεφάλου. Είναι τα κέντρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν τρώμε ή έχουμε σεξουαλική δραστηριότητα. Αντίθετα, μιλώντας για τους άλλους ανθρώπους δεν ενεργοποιούνταν αυτά τα κυκλώματα στον ίδιο βαθμό.
Στη μελέτη στην οποία οι ερευνητές προσέφεραν στους συμμετέχοντες μικρά ποσά για να απαντούν σε ερωτήσεις για τον εαυτό τους ή τους άλλους, διαπιστώθηκε ότι ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν λιγότερα χρήματα κατά 17%, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον εαυτό τους. Όταν η πληρωμή ήταν ίδια σε κάθε περίπτωση, επέλεγαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους τα δύο τρίτα του χρόνου.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν μεγαλύτερη ικανοποίηση, εάν ήξεραν ότι κάποιοι άλλοι τους άκουγαν. Όταν τους προσέφεραν την επιλογή είτε να μοιραστούν τις απαντήσεις τους με άλλους είτε να τις κρατήσουν μυστικές, δέχονταν μικρότερο χρηματικό ποσό κατά 25%, προκειμένου να τις πουν και σε άλλους. Η θετική ψυχολογική επίδραση αυξανόταν πολύ όταν μάθαιναν ότι οι σκέψεις τους θα κοινοποιηθούν και σε άλλα άτομα. Όλα αυτά εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με κάποιον που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει για τον εαυτό του, θυμηθείτε ότι η αιτία είναι η χημεία του εγκεφάλου του. Αν δεν αντέχετε να τον ακούτε να περιαυτολογεί διαρκώς, δοκιμάστε να μιλήστε εσείς για τον εαυτό σας, αντ ‘αυτού. Μπορεί να πιάσει…


by vneos1987.blogspot

4 απίθανα ψυχολογικά τεστ για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας

1. Παρατηρήστε την ακόλουθη εικόνα και δώστε μια γρήγορη απάντηση: Από ποια σκάλα θα ανεβαίνατε και από ποια θα κατεβαίνατε;
Πολλοί άνθρωποι που τους ζητήθηκε να δώσουν μια γρήγορη περιγραφή της εικόνας αυτής, έτειναν να την περιγράψουν ως ένα σύνολο σκαλιών που ανεβαίνουν και άλλο ένα που κατεβαίνουν, με τα αριστερά σκαλιά να ανεβαίνουν και τα δεξιά να κατεβαίνουν. Η αντίδραση αυτή είναι πιθανό να επηρεάζεται από το δυτικό τρόπο ανάγνωσης από αριστερά προς τα δεξιά. Ενώ αυτοί που διαβάζουν από δεξιά προς τ’ αριστερά, όπως οι Άραβες, τείνουν να περιγράφουν το ακριβώς αντίστροφο.
2. Στην εικόνα που θα δεις υπάρχει κάπου ένας άνδρας. Αν βρεις τον άνδρα σε 3 δευτερόλεπτα, το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου σου είναι περισσότερο αναπτυγμένο απ” ότι στο μέσο άνθρωπο.
α. Αν τον βρεις περίπου σε 1 λεπτό, το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου σου είναι όσο και των περισσότερων.
β. Αν κάνεις να το βρεις από 1 έως 3 λεπτά, το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου σου είναι αργό και χρειάζεσαι περισσότερες πρωτεΐνες.
γ. Αν κάνεις περισσότερο από 3 λεπτά, το δεξί κομμάτι του εγκεφάλου σου είναι πολύ αργό και ο μόνος τρόπος βελτίωσης είναι να αρχίσεις να βλέπεις κινούμενα σχέδια για να τον βοηθήσεις να αναπτυχθεί.
Δεν είναι αστείο, ο άνδρας πραγματικά υπάρχει.
Δες την εικόνα:
3. Διαλέξτε την εικόνα που σας ταιριάζει!
Εικόνα 1.
α. Αυτοελεγχόμενοι

β. Ευαίσθητοι
γ. Σκέπτεστε αρκετά πριν κάνετε κάτι.

Παλεύετε εξαντλητικά και περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο με τον εαυτό σας και το περιβάλλον σας. Μισείτε την επιπολαιότητα και προτιμάτε να είστε μόνος παρά να υπομένετε μια συζήτηση άνευ περιεχομένου. Οι σχέσεις σας με τους φίλους σας είναι πολύ καλές, πράγμα που σας δίνει εσωτερική ηρεμία και αρμονία που χρειάζεστε για να νοιώθετε καλά. Εντούτοις δεν αποτελεί πρόβλημα για σας το να κάθεστε μόνοι για μεγάλες περιόδους, χωρίς να βαριέστε.
Εικόνα 2.
α. Ανεξάρτητοι

β. Αντισυμβατικοί
γ. Απελευθερωμένοι

Απαιτείτε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη ζωή, που σας επιτρέπει να καθορίζετε μόνοι την πορεία σας. Έχετε μια καλλιτεχνική κλίση στη δουλειά και στη διασκέδαση. Η ανάγκη για ελευθερία σας κάνει καμιά φορά να κάνετε το αντίθετο από αυτό που έπρεπε.
Ο τρόπος ζωής σας είναι πολύ ατομικιστικός. Δεν θα αντιγράφατε ποτέ τυφλά αυτό που είναι «in». Αντιθέτως προσπαθήστε να ζήσετε σύμφωνα με τις δικές σας ιδέες και πεποιθήσεις, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα «κολυμπήσετε ενάντια στο ρεύμα.
Εικόνα 3.
α. Δυναμικοί

β. Ενεργητικοί
γ. Εξωστρεφείς

Δεν έχετε πρόβλημα να πάρετε βέβαια ρίσκα και να αναλάβετε μεγάλες υποχρεώσεις με αντιστάθμισμα μια ενδιαφέρουσα  δουλειά. Η ρουτίνα, αντιθέτως, φαίνεται να σας παραλύει.
Αυτό που σας αρέσει περισσότερο είναι να μπορείτε να έχετε ενεργό ρόλο στα πράγματα. Με τον τρόπο αυτό και το πρώτο σας βήμα είναι και αποφασιστικό.
Εικόνα 4.
α. Πατάτε γερά στα πόδια σας

β. Ισορροπημένοι
γ. Αρμονικοί

Δίνετε αξία στο φυσικό στυλ και αγαπάτε τα απλά πράγματα. Οι άλλοι σας θαυμάζουν επειδή πατάτε γερά στα πόδια σας και μπορούν να στηρίζονται επάνω σας. Παρέχετε σ” αυτούς που είναι γύρω σας ασφάλεια και ελευθερία.
Διακρίνεστε για το ότι είστε ζεστοί και ανθρώπινοι. Απορρίπτετε οτιδήποτε κραυγαλέο και τετριμμένο. Τείνετε να είστε σκωπτικοί σε οποιαδήποτε παραξενιά της μόδας. Για εσάς το ντύσιμο πρέπει να είναι πρακτικό και ανεπαίσθητα κομψό.
Εικόνα 5.
α. Επαγγελματίες

β. Πραγματιστές
γ. Με αυτοπεποίθηση

Παίρνετε τη ζωή στα χέρια σας και πιστεύετε περισσότερο στα έργα σας παρά στην τύχη. Λύνετε τα προβλήματά σας με πρακτικό και απλό τρόπο. Στην καθημερινή σας ζωή βλέπετε τα πράγματα ρεαλιστικά και καταπιάνεστε με αυτά χωρίς δισταγμό. Στην εργασία σας έχετε την εμπιστοσύνη των άλλων, διότι γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται πάνω σας.
Η αποφασιστική δύναμη της θέλησής σας προβάλλει την αυτοπεποίθησή σας και στους άλλους. Δεν είστε ποτέ ικανοποιημένος αν δεν τελειώσετε αυτό που σκεφτήκατε να κάνετε.
Εικόνα 6.
α. Ειρηνικοί

β. Διακριτικοί
γ. Μη επιθετικοί

Είστε ανέμελοι αλλά και διακριτικοί. Κάνετε φίλους αβίαστα, αλλά σας αρέσουν η απομόνωση και η ανεξαρτησία. Σας αρέσει κάπου κάπου να «το σκάτε» από όλους και όλα και να μένετε μόνοι σας για να βρίσκετε το νόημα της ζωής και να διασκεδάζετε. Χρειάζεστε ελευθερία και έτσι αποδράτε σε όμορφες κρυψώνες, αλλά δεν είστε μοναχικός τύπος. Έχετε ειρήνη με το εαυτό σας και τον κόσμο και εκτιμάτε τη ζωή και ότι έχει να σας προσφέρει αυτός ο κόσμος
Εικόνα 7.
α. Ανέμελοι

β. Παιχνιδιάρηδες
γ. Χαρούμενοι

Αγαπάτε την ελεύθερη και αυθόρμητη ζωή. Προσπαθείτε να την χαρείτε τα μέγιστα, σύμφωνα με το ρητό «Μια ζωή την έχουμε» .
Είστε πολύ περίεργοι και ανοικτοί σε οτιδήποτε νέο. Ευτυχείτε με τις αλλαγές. Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από το να νοιώθετε δεσμευμένοι από κάποιον ή κάτι. Βιώνετε το περιβάλλον σας σαν να είναι ασταθές και πάντα καλό για μια έκπληξη.
Εικόνα 8.
α. Ρομαντικοί

β. Ονειροπόλοι
γ. Συναισθηματικοί

Είστε πολύ ευαίσθητα άτομα. Αρνείστε να βλέπετε τα πράγματα μόνο από μια λογική, ορθολογιστική προσωπική άποψη. Το σημαντικό για εσάς είναι τι σας λένε τα αισθήματά σας. Στην πραγματικότητα, νοιώθετε ότι είναι σημαντικό να βλέπεις όνειρα και στον ξύπνιο σου.  Απορρίπτετε ανθρώπους που απεχθάνονται το ρομαντισμό και καθοδηγούνται μόνο από τη λογική. Αρνείστε να αφήσετε οτιδήποτε να περιορίσει την πλούσια ποικιλία διαθέσεων και συναισθημάτων σας.
Εικόνα 9.
α. Αναλυτικοί

β. Αξιόπιστοι
γ. Με αυτοπεποίθηση

Η εφήμερη ευαισθησία σας αντιπροσωπεύει αυτό που είναι υψηλής ποιότητας και διαρκές. Συμπερασματικά θέλετε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με μικρά «κοσμήματα» τα οποία ανακαλύπτετε εκεί που παραβλέπονται από τους άλλους.
Για όλα  αυτά η κουλτούρα παίζει σοβαρό ρόλο στη ζωή σας. Έχετε εφεύρει το δικό σας τρόπο ζωής, που είναι κομψός και αποκλειστικός, ελεύθερος από καπρίτσια της μόδας. Το ιδανικό στο οποίο έχετε βασίσει τη ζωή σας είναι η πνευματικά καλλιεργημένη απόλαυση. Αξιολογείτε βάσει ενός προκαθορισμένου επιπέδου πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε..
4. Εάν βλέπετε τη γυναίκα να περιστρέφεται με τη φορά ενός δείκτη ρολογιού, χρησιμοποιείτε το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σας.
Εάν το βλέπετε να περιστρέφεται αντίστροφα, χρησιμοποιείτε το αριστερό ημισφαίριο.
Σύμφωνα με έρευνα, το δεξί ημισφαίριο αντιπροσωπεύει ανθρώπους με καλλιτεχνική κλίση. Το αριστερό ημισφαίριο αντίθετα, είναι συνυφασμένο με τον ορθολογισμό και γενικότερα την οργανωμένη, μαθηματική σκέψη.

Aν μπορείτε να δείτε και τις δύο φορές περιστροφής, έχετε υψηλό IQ και μία ισορροπημένη αντίληψη μεταξύ της oργανωμένης σκέψης και της περισσότερο χαοτικής, δημιουργικής σκέψης.

by vneos1987.blogspot

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 30 ημέρες

Νυμφομανία: Πώς θα καταλάβετε μια εθισμένη στο σεξ γυναίκα

Στις ΗΠΑ, η "βίβλος" των ψυχικών διαταραχών «diagnostic and statistical manual of mental disorders» περιγράφει τη νόσο ως μια ψυ...