Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

ΤΕΣΤ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ;

Για να μην λέμε, όμως, μόνο για τους άλλους και τίποτα για τη δικιά μας την καμπούρα, για κάνε το τεστ που ακολουθεί, διαλέγοντας πόσο σε αντιπροσωπεύει από το 0 (καθόλου ) –έως το 10 ( απόλυτα) κάθε ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά, να δούμε μήπως πρέπει αν σου βρούμε και σένα ένα ωραίο βαζάκι!
Αλήθειες μόνο, ε!

1. Όταν παίρνουμε μια απόφαση σε μια ομάδα /σχέση το πιο σημαντικό είναι το τι θέλω εγώ και όσα επιθυμούν ή φοβούνται οι άλλοι είναι απλώς άβολες και αναίτιες καθυστερήσεις.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2. Όταν συζητάμε κάτι, συνήθως οι δικές μου απόψεις είναι σωστές και των υπολοίπων είναι λάθος ή μικρής σημασίας. Αν περιμένει κάποιος να μην γίνει το δικό μου, απλώς με έχει υποτιμήσει.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

3. Πάντα κάτι γίνεται και γίνομαι το επίκεντρο στις συζητήσεις, μιλώντας εγώ τον περισσότερο χρόνο από όλους. Δεν ξέρω γιατί. Μάλλον επειδή έχω πολλά να πω, ξέρω πώς να κάνω μια κουβέντα ενδιαφέρουσα και βασικά γιατί οι άλλοι θέλουν να μάθουν όλα όσα έχω να μοιραστώ.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

4. Όταν θέλω κάτι, θέλω να γίνει αμέσως και το πώς αισθάνεται κάποιος άλλος είναι δευτερεύον αφού συνήθως τους καταφέρνω τελικά όλους να κάνουν πράγματα για μένα.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

5. Οι κανόνες που ισχύουν γενικά, για τους άλλους δεν ισχύουν και για μένα.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

6. Κριτικάρω και εγώ καμιά φορά τους άλλους, πάντα με καλή πρόθεση, αλλά όταν μου ασκούν οι άλλοι κριτική αντιδρώ γιατί αισθάνομαι αδικημένη ή ότι με ζηλεύουν.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

7. Ναι, όντως τα πράγματα με κάποιον άνθρωπο στη ζωή μου δεν πάνε καθόλου καλά εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν φταίω εγώ για αυτό.

Βαθμολογία: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

8. Είμαι θυμωμένη αλλά φταίει αυτός/τή που δεν με ακούει, που δεν με υπολογίζει, που δεν με καταλαβαίνει, που δεν μου ζητάει συγνώμη…

Η ώρα των αποτελεσμάτων ήρθε αγαπημένη μου και έχε το νου σου!

Βαθμοί ….

…. 5-10: πιθανότατα είσαι ο συνηθέστερος δέκτης τέτοιων συμπεριφορών, αφού η τόσο έντονη απουσία των στοιχείων αυτών στη δική σου συμπεριφορά δίνει χώρο σε όσους τα έχουν σε αφθονία στη δική τους.

….10-30: κινείσαι σε μια «υγιή»περιοχή χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν εμφανίζεις πού και πού ανοδικές ή καθοδικές τάσεις.

….30-40: μάλλον εμφανίζεις συμπτώματα ναρκισσισμού, των οποίων τα άσχημα αποτελέσματα βλέπεις, έστω και εκ των υστέρων, και άρα έχει έρθει η ώρα να κάνεις μερικές ριζικές αλλαγές!

…..40-60: πάσχεις από ναρκισσισμό. Ενδεχομένως να μην μπορείς να εξηγήσεις γιατί λιγοστεύουν συνεχώς οι άνθρωποι που είναι κοντά σου. Ξανασκέψου κάθε κίνηση και κάθε κουβέντα σου πριν παρορμητικά κινηθείς ή μιλήσεις και βασικά άκουσε πραγματικά τι έχουν να σου πουν οι άνθρωποι του στενού σου περιβάλλοντος για το πώς είσαι. Ποια πράγματα από όσα κάνεις φαίνεται να τους ενοχλούν ή για ποια σου παραπονιούνται οι ίδιοι;


Τη λέξη «ναρκισσισμός» τη συνδέουμε συνήθως, λόγω του σχετικού μύθου, με την ομορφιά, την ωραιοπάθεια και την τάση που έχουν μερικοί άνθρωποι να ασχολούνται πολύ – ακόμα και σε επίπεδο εμμονής- με τον εαυτό τους. Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία υποστηρίζει ότι το να είναι κανείς νάρκισσος πολύ λίγο σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση, αφού έχει να κάνει κυρίως με διάφορες δυσλειτουργικές συμπεριφορές που…ως κοινή αφετηρία έχουν την αίσθηση του «νάρκισσου» ότι είναι με διάφορους τρόπος ανώτερος των άλλων. Μπορεί ήδη να έχεις στο περιβάλλον σου έναν, αλλά να μην μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς πάει λάθος στην επαφή σου μαζί του. 


Τι χαρακτηρίζει, λοιπόν, τους «νάρκισσους»;
Είναι πολύ γοητευτικοί και κοινωνικά πολύ δημοφιλείς αν και συχνά εκδηλώνουν ανοιχτά την κυκλοθυμία ή το θυμό τους.
Αντί να ακούσουν για να ανταποκριθούν και να επικοινωνήσουν, ακούνε μόνο για να αποπροσανατολίσουν, να κατευθύνουν, να αγνοήσουν, να υποτιμήσουν ή να χαρακτηρίσουν κάτι ως άσχετο. Πολύ συχνά οι φράσεις τους αρχίζουν με ένα χαρακτηριστικό «αλλά» που συνοδεύεται και από κάποια επικριτική γκριμάτσα.
Αισθάνονται υπεράνω όλων. 
Αν και είναι ακόμα και γενναιόδωροι συχνά, η δυσκολία στο να τους εμπιστευτείς εμφανίζεται σε καταστάσεις που τα δικά τους «θέλω» δεν συμπίπτουν με αυτά των άλλων, αφού τις περισσότερες φορές θα επιλέξουν ό,τι τους υποδεικνύει το συμφέρον τους. Ακόμα και αν χρειαστεί μετά να ζητήσουν συγνώμη επειδή αναγνωρίζουν ότι υπήρξαν εγωιστές, την ώρα μιας απόφασης προτεραιότητα έχει ο εαυτός τους και μόνο.
Δεν είναι ποτέ πρόθυμοι να πάρουν την ευθύνη για κάτι, αλλά σπεύδουν να αποδώσουν ευθύνες στους γύρω με ιδιαίτερη αυστηρότητα.
Όταν τους λες κάτι που δεν τους κολακεύει, το παίρνουν προσωπικά σαν να τους κάνεις προσωπική παρατήρηση ή σαν να προσπαθείς να τους χειραγωγήσεις. Στο μύθο ο Νάρκισσος τελικά πεθαίνει αυτοθαυμαζόμενος, στη ζωή ο «νάρκισσος» μάλλον μένει μόνος…




by vneos1987.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 30 ημέρες

Νυμφομανία: Πώς θα καταλάβετε μια εθισμένη στο σεξ γυναίκα

Στις ΗΠΑ, η "βίβλος" των ψυχικών διαταραχών «diagnostic and statistical manual of mental disorders» περιγράφει τη νόσο ως μια ψυ...